Over Op Wielekes

Koopt u geen nieuwe fiets voor uw kind omdat het er toch te snel uitgroeit? Staat uw gang vol met fietsjes in afwachting tot het volgende kind erop kan rijden? Het Gentse fietsdeelsysteem Op Wielekes biedt een oplossing. 

Altijd een fiets op maat van uw kind

Op Wielekes promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 2 en 12 jaar. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Jonge gezinnen die lid zijn van Op Wielekes kunnen een loopfiets, een aanhangfiets of een kinderfiets gebruiken. Leden van Op Wielekes groeien mee met het aanbod. Naarmate hun kinderen groter worden, gebruiken ze wat ze op dat moment nodig hebben. Op Wielekes gaat van start in Gent, de kinderfietsen krijgen een plek in de Fietskeuken Ledeberg.

Voordelen van Op Wielekes

  • Altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat
  • Een eenvoudige en goedkope oplossing om te fietsen met uw kind van 0 tot 12 jaar
  • Plaats winnen in huis door enkel de fiets te stallen die u op dat moment nodig hebt
  • Wekelijks mogelijkheid tot fietsonderhoud in een open fietsherstelplaats
  • Een infopunt voor fietsen met kinderen. Workshops rond fietsherstel voor kinderen, veilig fietsen…
  • Een nieuw leven geven aan reeds gebruikte fietsen

Hoe werkt het?

 Op Wielekes in de prijzen

Op Wielekes werd in 2015 bekroond door het Fonds Delhaize Group van de Koning Boudewijnstichting. De prijs ging naar initiatieven die de goede sfeer in een wijk, dorp of stad bevorderen. Dankzij de steun van het Fonds Delhaize Group (4.775 euro) kon Op Wielekes een mobiele fietskeuken met een goede basisuitrusting opzetten. De rest van het budget werd gebruikt om extra tweedehandsfietsjes aan te kopen om de fietsbibliotheek te laten groeien en zo de instapprijs zeer laagdrempelig te houden. Bekijk hier de reportage die AVS maakte.

In 2015 was Op Wielekes een van de laureaten in de wedstrijd Radicale Vernieuwers van de krant De Standaard.