FAQ

Wanneer en waar kunnen we nu precies terecht voor Op Wielekes?

Op Wielekes heeft zijn plekje in de Fietskeuken van Ledeberg, Hoveniersstraat 40. De Fietskeuken is wekelijks open van 18u tot 21u op woensdag. Dan kan je zelf aan je fiets komen sleutelen, geholpen door 1 van de vrijwilligers. Om een fiets te gebruiken van Op Wielekes kan je er elke eerste en derde woensdag van de maand terecht, en dat van 17-19u. (zie verder bij http://opwielekes.be/nieuws/)

 

Hoe weet ik welke maat mijn kinderfiets heeft?

Via de kledingmaat van uw kind ziet u welke maat fiets hij of zij nodig heeft.

  • WIELMAAT     KLEDINGMAAT    FRAMEHOOGTE
  • 12 inch               92 – 104                20 cm
  • 16 inch              104 – 110               25 – 28 cm
  • 18 inch              110 – 116               27 – 29 cm
  • 20 inch              116 – 122               30.5 – 33 cm
  • 22 inch              122 – 128               33 cm
  • 24 inch              128 – 140               36 – 42 cm
  • 26 inch              140 – 152               42 – 46 cm

maattabel fietsen

 

Hoe worden de fietsjes onderhouden?

De fietsjes waarvan Op Wielekes gebruik maakt, worden allemaal nagekeken door professionele fietsenmakers. De meewerkende fietsenmakers zijn VeloVelo en Up-cycling. Wanneer u het fietsje gebruikt, staat u zelf in voor het onderhoud. U kan daarvoor wekelijks terecht in de Fietskeuken Ledeberg (parking Standaert-site, Hoveniersstraat 40). Vrijwilligers staan u bij wanneer u vragen hebt. We vragen dat u minimaal eens in de 6 maanden met uw fietsje langskomt voor een onderhoudsbeurt. Indien herstel nodig is, kan u daarvoor terecht bij de meewerkende fietsenmakers of een fietsenmaker in uw buurt. Kosten voor onderhoud of herstel zijn ten laste van de gebruiker. Kosten ten gevolge van slijtage worden door Op Wielekes vergoed. Meer details over wat onderhoud, herstel en slijtage is, vind je in het Huishoudelijk Reglement van Op Wielekes

 

Bestaan er gezinskortingen?

Het lidgeld voor Op Wielekes bedraagt 30 euro per fiets. Voor een tweede en derde kind betaalt u slechts 20 euro. Deze prijzen worden tijdens de testfase verder afgestemd met de pioniers.

Een fietskeuken, wat is dat?

Een fietskeuken is een open fietsatelier waar mensen terecht kunnen om hun fiets te herstellen. Tegen een vrije bijdrage kunnen ze gebruiken maken van het materiaal en kunnen ze de hulp van vrijwilligers inroepen. De Fietskeuken in de Brugse Poort bestaat al drie jaar. Het depot van Op Wielekes wordt de nieuwe Fietskeuken in Ledeberg. U kan er elke woensdag terecht van 18u tot 21u en elke zaterdag van 10u tot 12u om aan uw fiets te werken.

Kunnen we ook bakfietsen, fietskarren en kindertandems ontlenen?

Neen. Bakfietsen, fietskarren en kindertandems worden meestal voor langere periode ontleend. Daarom focussen we in eerste instantie op fietsjes die jaarlijks van eigenaar kunnen wisselen. Wie een bakfiets of kindertandem wil huren, kan wel terecht bij Testbak van Cambio en Max Mobiel. Je kan ook altijd een bakfiets of fietskar delen met je buren. Inspiratie vind je bij bakfietsdelen in het Rabot en bij de gedeelde fietskar in Sint-Amandsberg.